Kofsha-Gjuri \ Demtimi i Meniskut

 

DËMTIMI I MENISKUT
 
 
 
 
    
                          
 
PËRSHKRIMI
 
·               Njëri prej dёmtimeve mё tё shpeshta tё gjurit te tё rriturit
·               Dёmtimet e meniskut medial janё 10 herё mё tё zakonshme sesa ato laterale
·               Lёvizjet rrotulluese tё menjёhershme tё gjurit tё shoqёruara me qёndrimin kёmbё   
         mbi kёmbё, alternimi i lёvizjeve, kthimi dhe pёrkulja.
·               I zakonshёm nё ato sporte qё kanё fiksim të pjesës së poshtme të trupit:
-        Wrestling dhe futbolli
-        Te hidraulikët dhe tek ata që merren me shtrime parketesh
 
ETIOLOGJIA
 
                  
 
 
 
  
 
·               Menisku medial ёshtё i kapur mё fort me kapsulёn artikulare:
-        Mё pak i lёvizshёm se menisku lateral
-        E predispozon atё ndaj dёmtimeve kur aplikohen forca tensionuese/shtypёse
·               Çarjet janё rezultat i forcave tensionuese ndёrmjet kondileve femorale dhe tibiale:
-        Me pёrkuljen e gjurit, femuri rrotullohet nga ana e brendshme mbi tibian e palosur, duke e zhvendosur meniskun medial nё drejtim tё qendrёs sё artikulacionit.
-        Me njё ekstension tё shpejtё dhe tё fuqishёm, menisku mund tё ngecё nё qendёr, duke rezultuar nё tёrheqje tё segmentit periferik ose në çarje.
-        Zmadhimi i segmentit tё kёputur mund tё çojё nё krijimin e njё segmenti tё lirё qё zhvendoset nё hapёsirёn artikulare, duke bllokuar tёrёsisht lёvizjet e artikulacionit.
 
DIAGNOZA
SHENJAT DHE SIMPTOMAT
 
                 
 
 
 
 
                  
 
·               Zakonisht paraqitet brenda 24 orёve tё dёmtimit
·               Pacienti mund tё referojё dёgjimin e njё zhurme kёrcitёse, ndjesinё e njё çarjeje,  
         bllokim, ngurtёsim ose klik tё gjurit.
·               Zakonisht ndodh me forcat rrotulluese, shpesh me gjurin nё pozicion të flektuar.
 
Historia
·               Pacienti mund tё referojё për njё moment “rrёshqitjeje” tё gjurit
·               Pamundёsi pёr tё shtrirё plotёsisht gjurin
·               Efuzionet gjenden te 50 % e rasteve dhe zakonisht ndodhin pas 6-12 orësh
·               Dhimbja zakonisht ёshtё intermitente/e lokalizuar nё linjёn e artikulacionit
·               Nё ndryshim nga dёmtimet e gjurit, pacientёt shpesh raportojnё aktivitet tё plotё nё
         kohёn e dёmtimit
 
Ekzaminimi fizik
·               Ekzaminimi fizik bёhet me kujdes tё veçantё pёr tё pёrcaktuar praninё e dhimbjes
         gjatё palpimit tё linjёs artikulare:
-        Vlerё e lartё parashikuese rreth 75-80 % dhe sistemi neurovaskular
·               Efuzioni haset te rreth 50 % e rasteve dhe zakonisht shfaqet vonё.
·               Pamundёsia pёr tё shtrirё artikulacionin me 20-45 gradё nё saje tё ngurtёsimit
         artikular tё vёrtetё ose tё rremё ёshtё njё shenjё e zakonshme
 
EKZAMINIMET THELBЁSORE
·               Kufizimi i shtrirjes sё gjurit si pasojё e dhimbjes sё fortё nga spazmat muskulore/efuzioni, tё orienton pёr njё pseudongrirje artikulare
·               Ngurtёsimi i vёrtetё nga njё fragment i shkëputur nё brendёsi tё artikulacionit ndodh vetёm te 30 % e rasteve
·               Testimi provokativ duhet tё shtyhet derisa tё pushojё dhimbja e fortё:
-        McMurray, Apley, Steinmann, Childress dhe Helfet
·               Njё studim i fundit sistematik ka dalё nё pёrfundimin se testet fizike diagnostike 
         kanё njё saktёsi tё vogёl diagnostike
 
TESTET
Laboratorike
Nëse kryhet artrocenteza, dёrgohet lёngu artikular pёr ekzaminimin qelizor, proteinat dhe glukozёn, ngjyrimin sipas gramit, kulturёn dhe kristalet sipas indikacioneve
 
Imazheria
·               Radiografia e thjeshtё mund tё tregojё efuzion ose anomali shoqёruese kockore
·               MRI e ka zёvendёsuar artrografinё:
-        Saktёsia diagnostike ёshtё mё e madhe se 90-98 %, nё varёsi tё tipit tё dёmtimit
 
Procedurat diagnostike/kirurgjia
·               Artroskopia ёshtё standardi pёr saktёsinё diagnostike
·               Artrocenteza:
-        Mund tё sigurojё njё qetёsim simptomatik tё rёndёsishёm nëse ka prani tё efuzionit
-        Aspirimi i lёngut hemorragjik të çon drejt njё çarjeje tё ligamentit tё kryqёzuar ose dёmtim tё pjesёs periferike tё vaskularizuar tё meniskut
 
DIAGNOZA DIFERENCIALE
·               Fraktura osteokondrale
·               Osteochondritis dessicans
·               Sindroma e artikulacionit patelo-femoral
·               Dёmtimi i ligamentit tё kryqёzuar anterior dhe posterior
·               Dёmtimi i ligamentit kolateral medial/lateral
·               Sindroma e fascies iliotibiale
·               Radikulopati lumbare
·               Artropati inflamatore dhe podagra
 
TRAJTIMI
 
                        
 
PËRPARA SHTRIMIT NË SPITAL
·               Aplikimi i qeseve me akull
·               Imobilizimi nё njё pozicion tё rehatshёm
·               Ekzaminimi i kujdesshёm neurovaskular
·               Vlerёsimi i luksacioneve dhe dёmtimeve shoqёruese
 
STABILIZIMI FILLESTAR
Vlerësimi i dëmtimeve domethënëse shoqëruese
 
TRAJTIMI NË REPARTIN E URGJENCËS
      Artrocenteza mund tё lehtёsojё dhimbjet e efuzioneve tё mёdha dhe tё ndihmojё nё 
        zbutjen e ngurtёsimit artikular
      Artrocenteza duhet tё ndiqet nga aplikimi i fashimit kompresiv
      Ulja e ngurtёsimit artikular duhet tё kryhet brenda 24 orёve tё dёmtimit:
-       Me pacientin në pozicion ulur, gjymtyra varet nё 90 gradё nё cepin e tavolinёs sё
        ekzaminimit
●      Vetёm kjo metodë, e pashoqёruar me masa tё tjera, mund tё reduktojё ngurtёsimin
        artikular
-       Aplikimi i tёrheqjes sё lehtё dhe rotacionit tё tibias zakonisht rezulton nё reduktim
         tё artikulacionit tё ngurtёsuar
      Medikamentet antiinflamatore josteroidale, tё dyja format, PO dhe parenterale
      Mbajtja e peshёs dhe shkalla e lёvizjes lejohen nё varёsi tё tolerancёs
      Individёve qё nuk kanё mundёsi tё majnё peshё ose ata me kufizim tё rёndё tё shkallёs sё lёvizshmёrisё mund t’u vendoset njё imobilizues i gjurit ose paterica sipas nevojёs
      Trajtimi pёrfundimtar nga ana mjeku këshillues ortopedist
-       Trajtimi kirurgjikal ndaj atij jokirurgjikal varet nga shumё faktorё
 
MJEKIMI (MEDIKAMENTET)
      Mjekime josteroidale antiinflamatore
      Plotёsohet me analgjezi narkotike nё rastet e shpёrthimeve tё dhimbjes
 
ORGANIZIMI
Kriteret e pranimit nё spital
      Dhimbja qё nuk qetёsohet ёshtё sugjeruese pёr njё artikulacion tё ngurtёsuar dhe mund tё kёrkojё njё konsultё urgjente tё ortopedit.
      Tё dhёna tё njё prekjeje tё mundshme neurovaskulare
      Pacientё tё moshuar me rrezikshmёri tё lartё, tё paaftё qё tё mbajnё pajisjet imobilizuese
 

 

Follow us on Social Network
Follow us on the internet
facebook - hmustafaozdemircom
Copyright 2012
E - newsletter
Sign up to get news in
Name / Surname :
 
E-Mail :

Phone: Fax: